Being Gopher!

Her şey 2022 yılına bir hedef belirlemekle başladı…
Life is what happens when you’re busy making other plans. – John Lennon
Bu yazının bir seri olmasını herkesten önce kendim diliyorum. 2021 yılı aslında hedef koymadığım, ayakta kalmaya çalıştığım bir yıldı. Yıl sonuna geldiğimizde “bu yıl kendime bir hediye olarak yeni bir programlama dili öğreneyim” dedim. Ve akabinde yazımıza konu olan dil Go tercih ettim. Geçmişte çok kısa da olsa bir Python 🐍 deneyimim oldu, biraz da modern JS frameworklerini kurcalamıştım. Açıkçası geçmişten gelen .NET kültürü sebebi ile C#, VB dışına çok çıkamadım.
Bu durum değişsin yeni bir heyecan, yeni bir dünyaya giriş yapma isteği ile yeni yıla bir hedef koydum. “Açık kaynak olsun, güncel bir dil olsun” mottosuyla yola çıktım. Ufak bir araştırma sonrası, özellikle seçim konusunda maskotunun da etkisi olan Golang dilinde karar kıldım. Kısa kısa başlıklarla ilk edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum.
1. Golang Nedir?
Golang kısaca Go , Google tarafından geliştirilen ve desteklenen son yıllarda iyice popülerleşen açık kaynak kodlu bir programlama dili. 2007 yılında başlangıcı yapılıyor, 2012 yılında Go 1.0 ortaya çıkıyor. Bu dilin arkasında Ken Thompson, Rob Pike ve Robert Griesemer gibi Google’ın güçlü, seçkin mühendisleri bulunuyor. Go geliştiricileri kendilerini Gopher olarak adlandırıyor. Logoları Amerikan yer sincabından esinlenilmiştir.
2. Golang İle Neler Yapılabilir?
Sunucu tarafında kullanılması için geliştirilen Go, sunucu ve alt sistemler geliştirmek için ideal bir dildir.
Web için hızlı geliştirme ve yüksek performansı ile daha değerli projeler üretmenizi sağlayabilir.
Google’ın şu an olmasa bile yakın bir gelecekte mobil işletim sistemi olan Android içerisinde kullanılma planı var böylece mobil uygulama geliştirme dünyasında da kullanılabilir hale gelmiş olacak.
3. Golang Kimler Kullanıyor?
Google dışında Golang dilini kendi sistemini iyileştirmek için kullanan bir çok farklı teknoloji şirketleri var. Google, Amazon, Dropbox, Ubuntu, Facebook, Twitter, Apple ve daha bir çok şirket bu listede. Diğer şirketleri görmek için GoUsers.
4. Neden Golang Kullanmalıyım?
Eşzamanlı çalışma (Concurrency) dil seviyesinde destek sağlar,
Static Typed ve Garbage Collection ise diğer önemli avantajlarından birisidir,
Cross platform bir dildir,
Karışık söz dizimi bulunmaz, Go içerisinde sadece 25 tane keyword var (C99 da 37 tane var; C++11 de 84 keyword)
Sade, kolay ve hızlı öğrenilebilir,
Go’da bir işi yapmanın genellikle sadece bir yolu vardır,
Kodu farklı sunuculara dağıtma: Go tek bir dosyaya derlenir, bu sayede tek bir binary dosyayı dağıtarak kolayca çalıştırılabilir.
Ve böylece ilk bakışın sonuna geliyoruz. 2022 yılında başımıza bir iş gelmezse, motivasyonumuzu kaybetmezsek hem öğrenmeye hem de paylaşmaya yönelik bir yıl olmasını diliyorum. Öğrenilecek, keşfedilecek çok fazla şey var. Önemli olan bu öğrenme arzusundan vazgeçmemek. Öğrendikçe, deneyim kazandıkça, paylaştıkça Being Gopher’ı bir seri haline getirip, bu serüvenin bir "bilgisel" olmasını umut ediyorum.